18/06/2024
Saps com tenir cura de la vulva i la vagina, per aconseguir un bon confort a la pell d'aquesta zona i a la mucosa genital? En aquest article et donem consells clau, que també compartim a les nostres pacients a la consulta de fisioteràpia d'abdomino-pelviana, perquè puguis aconseguir el màxim confort de la teva regió íntima.
Aplicant-los obtindràs moltíssims beneficis, des d'evitar tota mena de molèsties i disfuncions en aquesta zona (sequedat vaginal, irritació de la mucosa vaginal, infeccions, dolor en les relacions sexuals…) fins a normalitzar el to i la qualitat dels teixits del teu sòl pelvià.
Recorda que el sòl pelvià té un paper clau en la funció reproductiva i sexual, així com en la micció i la defecació. A més, ajuda a estabilitzar la postura del cos!
Som-hi?
En primer lloc, és molt important netejar bé la teva vulva, seguint les indicacions següents.
Quan vagis al lavabo:
1. Fes-ho sempre amb delicadesa, és una part del teu cos. Realitza tocs de forma suau amb el paper: no rasquis, ni freguis. Així evitaràs deixar trossets de paper entre el llavi extern i intern, i irritar la pell.
2. Cada cop que fas pipí, no necessites sabó ni aigua per netejar la vulva. Amb el paper higiènic n'hi ha prou. Evita les tovalloletes: porten perfums i altres químics que alteren el PH vaginal i la microbiota, predisposant-nos a patir candidiasi i altres infeccions. Si per la raó que sigui, per exemple, un dia de menstruació o si has anat de ventre, necessites netejar la teva vulva una mica més, fes-ho amb aigua. Pots netejar la zona anal amb sabó.
3. Neteja la teva vulva de davant cap endarrere. Mai al revés perquè podries afavorir infeccions.
A la dutxa:
1. En el dia a dia, per netejar la vulva a la dutxa, utilitza simplement aigua, i amb els teus dits: neteja bé l'espai entre llavis externs i interns per retirar les restes de flux que queden, separa el caputxó del clítoris per evitar adherències i netejar bé aquesta zona, etc. En resum, ressegueix amb els teus dits totes les estructures, per passar l'aigua per tots els plecs i aconseguir que quedi ben neta.
2. No cal netejar la vulva amb sabó íntim de forma diària. Si vols fer-lo servir de manera puntual, per exemple, en dies de menstruació, pots fer-ho, sempre de forma externa (mai dins de la vagina!). És important que sigui un sabó amb PH àcid (3,5) i d'origen 100% natural.
3. Evita fer servir esponges.
Hidratar la vulva de forma externa, a la zona de l'entrada de la vagina i a la regió que va des de la vagina fins a l'anus (perineu), és necessari en totes les fases de la vida de la dona. Ho sabies?
El moment ideal per fer-ho és en sortir de la dutxa, 2 o 3 cops per setmana. O bé de manera diària, en situacions que requereixen un extra d'hidratació:
- Tendència a pell seca i/o vermellor.
- Esquerdes o petits talls.
- Picor.
- En els dies de menstruació, a causa del frec de les compreses i/o calcetes menstruals.
- En èpoques de més sequedat, com a conseqüència de canvis hormonals (lactància, perimenopausa, etc.).
Hidratar la teva vulva, a més d'ajudar-te en aquestes situacions, millorarà l'aspecte de la teva pell i la seva elasticitat, la consciència del teu sòl pelvià i la irrigació en aquesta zona, que de vegades pateix congestió a causa d'un excés de pressió (per exemple, si tenim la musculatura debilitada, o en etapes com l'embaràs i el postpart).
Quin tipus d'hidratant vulvar, t'hauries d'aplicar? Hi ha diferents formats; a la consulta de fisioteràpia abdomino-pelviana podem assessorar-te sobre quina és la millor opció per a tu:
- En gel: d'absorció ràpida i fàcil d'aplicar.
- En esprai: fàcil d'aplicar, aporta molta frescor.
- En oli: és la nostra opció preferida i ideal en situacions de fricció (esport, ús de compreses, etc.). La seva textura és molt agradable i convida a fer-te un automassatge, gaudint d'un moment plaent i connectant amb la regió del sòl pelvià.
Recomanem el de la marca Ggcare o bé l'oli ozonitzat d'Intim de la marca Ozone Labs.
- En emulsió: indicat quan hi ha sequedat severa o irritació.
Altres marques que recomanem sovint a la consulta són Cumlaude i VEA Cosmetics (molt rica en vitamina E, gran regeneradora de la pell i mucosa).
Així com hidratar la teva vulva és important al llarg de tota la vida, hidratar la vagina és necessari només en moments puntuals de disconfort vaginal. És a dir, quan hi ha dolor en les relacions, picor, tibantor, etc.
També és molt recomanable en èpoques de canvis hormonals (estrès, lactància, perimenopausa o postmenopausa).
Al principi de fer servir un hidratant vaginal, pots aplicar-lo diàriament, per aconseguir una hidratació intensiva. Després, n'hi ha prou amb utilitzar-lo 1 o 2 cops per setmana.
Quin tipus d'hidratant vaginal et recomanem fer servir? N'hi ha en diferents formats que t'indiquem a continuació i, en aquest cas, també et podem assessorar sobre quina és la millor opció per a tu.
- En crema.
- En òvuls.
- En gel. Aquest és el format que més recomanem, en concret, en gel amb àcid hialurònic, ja que és molt efectiu per recuperar la mucosa vaginal i regenerar el teixit conjuntiu del sòl pelvià. Especialment, és ideal per tractar l'atròfia vaginal i la Síndrome Genitourinària, alteracions típiques a la menopausa.
Cal diferenciar entre l’ús de lubricants i la hidratació vaginal. La hidratació permet tractar la sequedat i el disconfort vaginal, mentre que el lubricant aporta un plus de confort a les relacions sexuals, especialment en els moments de penetració.
Per tant, et recomanem fer servir lubricants durant les teves relacions, per aconseguir un major lliscament i evitar un excés de fricció o fregament, que pot ser molest. Sobretot, en moments d'estrès i de canvis hormonals (lactància, perimenopausa…), quan sentis que disminueix la teva lubricació de manera natural.
És essencial que facis servir un lubricant que sigui de qualitat i el més natural possible. És a dir, de base aquosa perquè el PH sigui semblant al vaginal (entre 3,5 i 4,5) i respectar així la microbiota vaginal, sense alterar tampoc la teva lubricació vaginal.
Els lubricants que porten químics (perfums, parabens, parafina...) alteren la microbiota vaginal i poden causar irritació. A més, el seu ús continuat pot provocar que lubriquem menys de manera espontània i natural!
Si vols buscar altres maneres de millorar la teva lubricació natural, amb la fisioteràpia abdomino-pelviana podem ajudar-te. I si no saps quin és el lubricant més adequat per a tu, pots consultar-ho amb nosaltres, o bé amb la teva ginecòloga o sexòloga.
Per acabar, et proposem un hàbit que també forma part de la cura integral de la teva vulva i la teva vagina: l'autoexploració!
Conèixer i tocar la teva zona genital és un pas fonamental per afavorir la circulació al sòl pelvià, així com la recuperació del to i de les disfuncions associades a aquesta zona, com la incontinència urinària, el dolor pelvià, el descens d'òrgans, la sensació de pes a la vulva, les disfuncions sexuals, etc.
Explora els teus genitals amb un mirallet, coneix-ne les diferents estructures, les zones sensibles, contrau i relaxa el teu sòl pelvià observant la diferència entre ambdues situacions, fes-te massatges a la zona, busca l'orgasme…
En definitiva, tenir cura de la teva vulva i la teva vagina de forma integral és el camí per augmentar la consciència i la salut del teu sòl pelvià, una zona que sovint tenim oblidada per qüestions culturals i socials.
Al Centre Núria Caballé t’acompanyem a gaudir d'una millor qualitat de vida, aconseguint el confort de la teva regió íntima.
Demana cita amb el nostre equip de fisioteràpia abdomino-pelviana quan ho necessitis!